Maak het mee MENU

Projectleider heerke Osinga

Betrokken bij de bouw van de Elfstedenhal.

De houten spanten

Op dit moment worden de grote houten spanten, “de overkragende bomen van de Lutz”, (lees Bart Zantman, architect) geplaatst. De eersten staan inmiddels. In totaal moeten 64 spanten worden geplaatst. Dit werk moet 27 februari klaar zijn. De spanten bestaan uit aan elkaar gelijmd hout met, in de voet en in het uiteinde bij het dak, een metalen constructie voor de aansluiting op de vloer en aan het dak. Dit moet in één keer goed passen. Zit daar bijvoorbeeld 2 centimeter verschil in, dan past de aansluiting niet meer en is er een probleem. Gelukkig blijkt bij het plaatsen van de eerste spanten alles naadloos op elkaar aan te sluiten. De komende week worden de spanten ’s nachts op grote trailers aangevoerd. Een indrukwekkend gezicht.

PROJECTLEIDER BOUWCOMBINATIE

Ik ben projectleider bij de Elfstedenhal. Dat betekent dat ik eindverantwoordelijk ben dat het plan, zoals we dat als bouwcombinatie aan de opdrachtgevers hebben voorgelegd, binnen de tijd en volgens de gestelde kwaliteitseisen wordt uitgevoerd. Ik begeleid dit proces op hoofdlijnen. Dat doe ik samen met ons bouwteam, dat bestaat uit meerdere werkvoorbereiders en twee uitvoerders. De uitvoerders regelen alles op de bouwplaats en meer op detailniveau. Ik ben de spin in het web tussen opdrachtgever, architecten, constructeurs en de uitvoering. Voor mij is dé uitdaging om het bouwproject daadwerkelijk binnen de gestelde tijd en binnen de kwaliteitseisen te realiseren. Daar ga ik voor. En als dat weer lukt, geeft dat een enorme kick.

EEN BIJZONDER BOUWWERK

De Elfstedenhal is een heel bijzonder bouwwerk. Want hoe vaak worden er nu ijsbanen in Nederland gebouwd? Het is dus zeker geen routineklus. Het leggen van de ijsvloer én ervoor zorgen dat het hele bouwwerk binnen zeven maanden is gerealiseerd, zijn dé grote uitdagingen van dit project.

De ijsvloer is het belangrijkst en vraagt veel aandacht. Vier á vijf partijen werken hieraan. De ondergrond moet over de hele oppervlakte van de ijsbanen helemaal vlak zijn. Daarop komt een folie met isolatiemateriaal en dan weer folie, vervolgens bewapening, vervolgens 200 meter lange buizen voor de koeling, dan weer bewapening, beton en tot slot het water voor het ijs. Buizen van 200 meter kunnen natuurlijk niet worden aangevoerd. We lassen daarom ter plekke kortere buizen aan elkaar tot buizen van deze lengte. In totaal, van alle drie ijsbanen (400 meter baan, ijshockeybaan en krabbelbaan), gaat het om 66 kilometer buizen. Je begrijpt dat dit een hele klus is. En omdat we hier met ongeveer vijf partijen aan werken, is het heel belangrijk dat we alles enorm goed op elkaar af stemmen. Bouwen draait voor een groot deel om goede communicatie. Hapert de communicatie, dan ontstaan er fouten en die willen we natuurlijk vermijden. De Elfstedenhal moet immers wel in juni klaar zijn!

Over Heerke Osinga

  • Leeftijd: 44 jaar
  • Opleiding: MBO-HBO bouwkunde
  • Loopbaan: assistent bedrijfsleider, werkvoorbereider, projectleider 
  • Burgerlijke staat: gehuwd en drie dochters
  • Hobby: wielrennen, voetbal

 

naar boven