Maak het mee MENU

‘‘Van een heel gewoon stuk hout maak je mooie dingen’’

Jan Storm is 15 jaar oud. Hij zit nu in het derde jaar van VMBO kader richting Bouw op VO Surhuisterveen, een samenwerkingsschool van OSG Singelland en CSG Lauwers College in Surhuisterveen. De Bouw Iets Voor Jou interviewde hem over zijn opleiding. Wil je weten wat Jan allemaal te vertellen had? Lees dan verder!

Jan is 15 jaar oud. Hij zit nu drie jaar op het OSG Singelland in Surhuisterveen. Jan begon in de brugklas op het niveau VMBO kader. Dit ging zo goed dat hij in het tweede jaar een niveau hoger mocht, namelijk naar VMBO tl. Het tweede jaar verliep prima, maar Jan kwam erachter dat hij het praktische gedeelte in de lessen miste. Daarom koos hij aan het einde van het tweede jaar weer voor VMBO kader, met als richting Bouw.

De opleiding

Een gemiddelde lesweek ziet er voor Jan als volgt uit. Op maandag, woensdag en vrijdag krijgt hij praktijklessen Bouw. ‘‘Tijdens deze lessen maak je werkstukjes en oefen je met het programma AutoCAD. Daarmee leer je bouwkundige tekeningen te maken. Ook krijgen we een beetje theorie’’ vertelt Jan. Per hoofdstuk volgt er een toets om te zien of je de theorie onder de knie hebt. Op dinsdag en donderdag krijgen Jan en zijn klasgenoten les in de gewone theorievakken zoals Engels, Nederlands en Wiskunde. Al met al worden er veel uren aan praktijklessen besteed: ongeveer 15 uur per week.

Dit jaar, in de derde klas, moet je bij Bouw de laatste twee weken voor de zomervakantie stage lopen. Jan gaat stage lopen bij Van Dijk in Surhuisterveen. ‘‘Ik ben er vandaag langs geweest voor een kennismaking. Iedereen was heel vriendelijk!’’ De stage zal worden beoordeeld door de stagebegeleider vanuit het bedrijf. Daarnaast moet Jan voor school elke dag bijhouden wat hij doet op stage.

Wat Jan’s opleiding zo leuk maakt? ‘‘Je doet dingen met je handen. Van een heel gewoon stuk hout maak je mooie dingen. Ik vind het resultaat het mooist!’’ vertelt Jan. Over een minder leuke kant van zijn opleiding moet hij hard nadenken. Uiteindelijk geeft hij aan dat zijn opleiding soms wel chaotisch kan zijn. ‘‘Theorie en praktijk worden veel met elkaar afgewisseld. Iedereen loopt dan maar wat door elkaar heen’’, zegt hij hierover.

‘‘Ik wil later timmerman worden’’

Jan weet al goed wat voor beroep hij later wil gaan doen: ‘‘Ik wil later timmerman worden’’, geeft hij aan het begin van het gesprek aan. Handigheid en mooie dingen maken zit bij hem in de familie. De vader van Jan is werkzaam als timmerman. Zo komt het voor dat Jan zijn vader af en toe helpt met klussen.

Jan weet nog niet precies welke opleiding hij wil gaan volgen na zijn eindexamen. Hij denkt erover om ‘werken en leren’ te gaan doen. ‘‘Dat betekent dat je 4 dagen in de week werkt en 1 dag naar school gaat’’, aldus Jan.
De Bouw Iets Voor Jou vroeg Jan wat hij zou willen zeggen tegen scholieren wil die nog een richting moeten kiezen. Hierop gaf Jan het volgende antwoord: ‘‘Je moet doen wat je leuk lijkt. Als je ervan houdt om dingen met je handen te doen dan is deze richting heel leuk!’’

naar boven