Maak het mee MENU

‘‘Deze opleiding had meteen mijn belangstelling’’

Tony Siemonsma en Thomas Hendriks volgen een aantal jaar de opleiding MBO Bouwkunde aan het ROC Friese Poort in Sneek. Beide zijn begonnen op niveau 1 en waren, na dit succesvol afgerond te hebben, zo gemotiveerd dat ze verder zijn gegaan met niveau 2 en niveau 3. Inmiddels zijn ze bezig met Bouwkunde op niveau 4. Benieuwd hoe ze deze opleiding vinden?

MBO Bouwkunde

Thomas ging na de derdeklas op het VMBO naar Paspoort. Hij vertelt hierover: ‘‘Eerst heb ik een jaar handel gedaan, maar dit was niet de richting die ik op wilde. Toen heb ik een kijkje genomen bij Bouwkunde: deze opleiding had meteen mijn belangstelling!’’ Tony koos op het VMBO eerst voor een hele andere richting, namelijk Zorg en Welzijn. Toch koos hij al vrij snel voor een andere richting: Bouwkunde. Met een timmerman als vader was deze keuze snel gemaakt. Toen hij zijn diploma op een paar tienden na niet haalde kwam hij terecht bij Paspoort.  ‘‘Ik ben gelijk ingestroomd bij Bouwkunde en dat is nog steeds een goede keuze. Ik vind het een leuke opleiding met veel verschillende kanten’’, aldus Tony.

Alle niveaus doorlopen

De jongens hebben een duidelijk antwoord op de vraag waarom ze alle niveaus willen doorlopen. ‘‘Ik heb twee keer mijn kruisbanden afgescheurd en ben bang dat ik na verloop van tijd lichamelijk niet meer in staat ben om het werk in de bouw te kunnen doen. Daarom kies ik er voor om door te leren, zodat ik terug kan vallen op een kantoorbaan. Ik vind het werken als timmerman wel erg leuk dus misschien begin ik daar eerst wel mee’’ zegt Tony hierover. Thomas geeft aan dat hij ook geïnteresseerd is in de stof van alle niveaus: ‘‘Ik vind het interessant om te zien hoe het in de bouw gaat, het hele proces van A tot Z. Op niveau 4 zie je meer de managementkant van de bouw.’’

Stage

Bij de opleiding MBO Bouwkunde moet je een paar keer stage lopen. Beide jongens vinden dit één van de mooiste onderdelen van de opleiding: ‘‘Wij konden ervoor kiezen om zowel bij grote en kleine bedrijven stages te lopen. Beide soorten bedrijven kennen voordelen. Bij een groot bouwbedrijf als Friso doe je grote projecten zoals de nieuwbouw van bedrijfspanden en bij een kleiner bedrijf doe je meer ervaring op in bijvoorbeeld renovatie.’’  

De toekomst

De jongens weten nog niet wat ze na het afronden van MBO Bouwkunde gaan doen. ‘‘Misschien ga ik wel door op het HBO, maar dat weet ik nog niet zeker. Het hangt natuurlijk ook af van de studiefinanciering’’, aldus Tony.

naar boven