Maak het mee MENU

MBO Bouwopleiding

Een MBO Bouwopleiding volg je bij de ROC’s of bij Bouwmensen, de praktijkopleiding van de sector.

Bouwmensen

Bouwmensen is een initiatief van de werkgevers in de bouw. Hier leer je 4 dagen per week in de praktijk. Je bent aan de slag bij een aannemer en gaat 1 dag naar school (BBL). Je komt in dienst bij Bouwmensen. Dat betekent dat je gelijk al verdient. Ook wanneer je niet bij een aannemer kunt werken. Je kunt hier niveau 2 en 3 doen. In Friesland heeft Bouwmensen een vestiging in Leeuwarden en in Heerenveen. De schooldag wordt verzorgd door het Friesland College.

ROC’s friesland college en friese poort

Bij de ROC’s kun je niveau 2, 3 én 4 doen.

niveau 2 en 3:  2 manieren

  • Net als bij Bouwmensen: 4 dagen praktijk, 1 dag naar school (BBL). Alleen kom je hier voor 4 dagen per week in dienst bij een aannemer. Heb je geen werkplek, dan ontvang je ook geen salaris.
  • Een meer theoretische route (BOL) waarbij je het vak vooral op school leert en via stages praktijkervaring op doet.

Niveau 4

De niveau 4 bouwopleiding leidt op tot middenkaderfunctionaris. Dat is een verzamelnaam voor allerlei beroepen zoals werkvoorbereider, bouwtechnisch tekenaar of uitvoerder. Deze opleiding kun je alleen via de ‘theoretische’ route (BOL) doen. De praktijk leer je via stages.

In Friesland kun je bij ROC Friese Poort en ROC Friesland College  bouwopleidingen volgen in Leeuwarden, Heerenveen, Drachten en Sneek.

wat vinden de studenten van hun opleiding?

Lees hier de interviews met:

Tony Siemonsma en Thomas Hendriks Friese Poort - Sneek

Jeroen van Kuilenburg Bouwmensen - Leeuwarden

Johan Albert van Dongen - Friesland College Leeuwarden

naar boven