Maak het mee MENU

‘‘Er zit meer achter dan alleen een huis bouwen’’

Ruurd Deelstra is derdejaars student HBO Bouwkunde aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden. De Bouw Iets Voor Jou interviewde Ruurd over zijn opleiding. Ben je benieuwd naar wat hij allemaal te vertellen had? Lees dan snel verder!

Voordat hij met HBO bouwkunde begon heeft Ruurd havo gedaan, met een ‘natuur & techniek’-profiel. Hij vertelt hierover: ‘‘Ik wist al dat het een technische opleiding zou worden: je gaat met dat profiel toch automatisch de technische kant op. Maar welke opleiding wist ik nog niet goed.’’ Ruurd wou altijd timmerman worden. Deze opleiding is er alleen voor MBO. Dat vond hij met zijn havo-diploma eigenlijk zonde. Toen is hij gaan zoeken naar een HBO-opleiding die met de bouw te maken had. Deze opleiding heeft hij gevonden in Bouwkunde aan de NHL.

Bouwkunde aan de NHL Hogeschool

De opleiding Bouwkunde is aan de NHL als volgt opgebouwd. In het eerste en tweede jaar maak je kennis met architectuur, bouwmethoden, bouwmaterialen, constructies en bouwfysica. Ook maak je een stedenbouwkundig plan en leer je meer over het 3-dimensionaal Bouw Informatie Model (BIM). Dit model gaat uit van een integrale samenwerking tussen verschillende disciplines in de bouwsector. Tijdens het eerste jaar ga je je eigen woning uittekenen. Dit vond Ruurd heel leuk om te doen: ‘‘Mijn omgeving vond het ook heel leuk om te zien hoe ik onze woning had getekend.’’ Naast de eerdergenoemde disciplines leer je ook hoe je onderzoeken moet doen en hoe je constructieve berekeningen maakt.

Het tweede jaar is vergelijkbaar met het eerste jaar, alleen dan een graadje moeilijker. Tijdens dit jaar krijg je ook meer vakken: het is breder. In het eerste halfjaar loop je stage bij een aannemer. Dit is erg leerzaam: zo zie je hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

In het derde jaar leer je meer over utiliteitsbouw. Bij utiliteitsbouw gaat het om gebouwen die geen woonbestemming hebben zoals ziekenhuizen, kantoren en sportcomplexen. Gebouwen die onder Utiliteit vallen zijn vaak groot. Dit betekent dat je grote gebouwen moet tekenen en berekenen. Dat is soms nog best lastig! In het tweede semester van dit jaar kies je een richting. Hierbij kun je kiezen uit interieur, architectuur, stedenbouwkunde, bouwuitvoering en constructies en bouwtechniek. Vervolgens krijg je een project toegewezen waarbij je met mensen uit verschillende disciplines samenwerkt.

Het vierde jaar bestaat uit stage en afstuderen. Het eerste halfjaar loop je stage bij een bedrijf dat geschikt is voor de gekozen richting. Het is tegenwoordig niet moeilijk om een stageplek te krijgen. Dit is een goed teken, zegt Ruurd: ‘‘Het is een teken dat de markt weer aantrekt.’’ Na deze stage begint je afstudeerproces. Je studeert af in een kleine projectgroep. Ruurd voorspelt dat dit de drukste periode van de opleiding zal zijn. ‘‘Je maakt dan sowieso wel 40-50 uren per week.’’  

Een uitdagende opleiding

De opleiding is volgens Ruurd zo leuk omdat het een hele brede opleiding is. Alle aspecten van een bouwproject worden tijdens deze opleiding belicht. Dit maakt de opleiding uitdagend, maar soms ook zwaar. Ruurd vertelt dat hij sowieso wel 40 uur per week doorbrengt op school. Hij vertelt hierover: ‘‘Je bent de eerste die op school aankomt en de laatste die weggaat. Je hebt veel zelfdiscipline nodig voor deze opleiding.’’ Hij benadrukt dat het daarom belangrijk is dat je de opleiding ook echt leuk vindt: ‘‘Je moet het heel leuk vinden, want er gaat veel tijd in zitten. Er zit meer achter dan alleen een huis bouwen.’’ Bij de opleiding Bouwkunde krijg je meer werkcolleges dan hoorcolleges. Wanneer er wel een hoorcollege wordt gegeven, dan wordt dat altijd gegeven door een docent of gastdocent uit de praktijk. ‘‘Van docenten uit de praktijk leer je heel veel. Dat is een groot voordeel’’, aldus Ruurd.

De toekomst

Ruurd weet nog niet goed wat hij na zijn afstuderen gaat doen. Hij denkt erover om het werken nog een paar jaar uit te stellen en eerst nog verder te leren. Op dit moment zit hij in zijn derde jaar. Samen met klasgenoten is hij bezig met een renovatieproject van een groot gebouw. Wanneer het plan van Ruurd zijn groep door de opdrachtgever als beste wordt bestempeld dan zal dit plan worden uitgevoerd: hartstikke gaaf natuurlijk!

Ruurd vindt De Bouw Iets Voor Jou een geweldig initiatief. Hij vertelt: ‘‘Ik vond het zelf ook moeilijk om erachter te komen wat de opleiding nu precies inhoudt. Ik hoop dat dit interview anderen hiermee kan helpen!’’

Overzicht van de opleiding HBO Bouwkunde aan de NHL

Hieronder vind je per jaar een kort overzicht van de opleiding HBO Bouwkunde aan de NHL in Leeuwarden.

Jaar 1

1e semester - Uittekenen van je eigen woning en een stedenbouwkundig project van een gebied.

2e semester - Uittekenen van een nieuwbouw woning en een stedenbouwkundig project van een gebied.

Jaar 2

1e semester - Uittekenen appartementencomplex van concept tot aanbestedingsfase.

2e semester - Stage bij een aannemer.

Jaar 3

1e semester - Uitiliteitsproject, het uittekenen van een groot gebouw.

2e semester - Studierichting kiezen

Jaar 4

1e semester - Stage bij een bedrijf dat past bij de gekozen studierichting.

2e semester - Afstudeeropdracht.

Meer lezen?

Lees dan het interview met stagiaire Chantal Roseboom, studente tweedejaars Bouwkunde aan de NHL!

naar boven