Maak het mee MENU

Wat doet een werkvoorbereider?

Hou je van plannen, regelen en ervoor zorgen dat alles op rolletjes verloopt? Dan ben je een werkvoorbereider in de dop. Een werkvoorbereider zorgt voor de planning van het bouwproject. Jij bepaalt van het begin tot het einde van het bouwproject wat er allemaal moet gebeuren, wanneer het moet gebeuren, welke professionals wanneer nodig zijn, welk materiaal en welk materieel (hijskranen e.d.). Alles moet er op tijd zijn, zodat iedereen door kan werken. Komt er een kink in de kabel, dan stagneert het bouwproces en dat kost geld.  Een verantwoordelijke baan dus, maar je werkt binnen een projectteam en hebt dus altijd jouw collega’s en de projectleider als klankbord.

WAT DOET EEN WERKVOORBEREIDER?

Wat je als werkvoorbereider allemaal moet doen, is afhankelijk van de grootte van de organisatie waarin je werkt. Werk je bijvoorbeeld bij een relatief klein bouwbedrijf, dan doe je vaak ook het werk van een calculator. Bij een groot bouwbedrijf werk je vaak specifiek als werkvoorbereider. Jij maakt de projectplanning, controleert de werktekeningen van onderaannemers (kloppen deze binnen het totale plan?), regelt de inkoop van materialen en materieel, houdt de voortgang op de bouwplaats en de kosten in de gaten en onderhoudt contacten met de leveranciers en de uitvoerder op de bouwplaats. Je moet dus niet alleen goed kunnen plannen en organiseren, maar ook over goede contactuele eigenschappen beschikken, heel precies kunnen werken, het overzicht houden. Je moet veel dingen tegelijk doen, kunnen onderhandelen én besluitvaardig zijn. Wil je weten wat dat in de praktijk betekent? Lees het interview met Marc Cornelisse, bekijk onderstaand filmpje of loop een dagje mee met een werkvoorbereider.

MEELOPEN MET EEN WERKVOORBEREIDER? Meld je aan!

 

Je speelt zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering van het bouwproject een belangrijke rol. Dat kan bij een bouwbedrijf, maar ook bij woningcorporaties, architectenbureaus, ingenieursbureaus of grote technische diensten van overheden.


HOE WORD JE WERKVOORBEREIDER?

Wil je werkvoorbereider worden, dan moet je minimaal het MBO-diploma Middenkaderfunctionaris Bouw of Infra hebben. Hiermee kun je ook doorstromen naar HBO-Bouwkunde en uiteindelijk WO Bouwkunde. Heb je een HBO- of WO-diploma op zak, dan werk je vaak aan grotere en meer complexe bouwprojecten.

Om voor de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw of Infra toegelaten te worden, moet je minimaal een diploma VMBO-kader hebben. Ook met een overgangsbewijs voor klas 4 havo/vwo of BOL niveau 3, van een verwante opleiding, kun je deze opleiding volgen. Informeer bij Friese Poort en Friesland College naar jouw mogelijkheden.

Naar het HBO kun je ook rechtstreeks vanaf de middelbare school wanneer je één van de volgende diploma’s hebt:

  • Havo – N&T of N&G met Na of NL&T, E&M met Wi-B en Na
  • VWO – N&T, N&G met Na of NL&T, E&M met Na

Voldoe je niet aan de opleidingseisen, informeer dan bij de opleiding naar de mogelijkheden om jouw kennis bij te spijkeren!

Naar de bacheloropleiding Bouwkunde kun je met een VWO diploma N&T of N&G -, E&M - of C&M met wiskunde B en natuurkunde. Ook kun je instromen met een propedeusediploma van een andere HBO- of WO-opleiding, mits je voldoet aan de wiskunde- en natuurkundenorm.

Beroepen in de bouw

Weet jij al precies wat jij wilt worden? Of weet je dat de bouw jou wel trekt, maar nog niet precies welke beroepen er zijn? Wij maken het makkelijk voor je door hiernaast een overzicht te maken van verschillende beroepen in de bouw

Welk beroep in de bouw kies jij?

Ben je een echte planner en hou je van organiseren? Dan ben jij een goede werkvoorbereider, projectleider of uitvoerder. Hou je meer van met je handen werken? Kijk dan eens bij de beroepen als timmerman of metselaar. En hou jij van het ontwerpproces in een bouwproject? Dan ben jij misschien wel een echte architect, constructeur of bouwkundig tekenaar.

Bekijk gewoon rustig alle beroepen die we voor je hebben beschreven. Ben jij nu echt nieuwsgierig om meer te weten te komen over een van deze beroepen in de bouw? Meld je aan voor een meeloopdag!

Vragen voor jouw favoriete beroep in de bouw?

Heb jij een specifieke vraag over het beroep dat jij misschien wel wilt gaan uitoefenen? Stel 'm via het formulier hieronder! Wij zorgen er voor dat iemand in dit beroep jouw vraag beantwoordt. Er gelden wel een paar spelregels. Deze vind je hier.

naar boven