Maak het mee MENU

Waterbouwer worden?

Als waterbouwer werk je op de grens van land en water. Lekker in de buitenlucht. Je helpt bij de aanleg en onderhoud van kust- en oevervoorzieningen, zoals kades, dijken en oeverbeschoeiingen, maakt bruggen en steigers en plaatst duikers. Baggeren kan ook bij jou werk horen. Kom je verontreinigde grond tegen, dan stel je deze veilig zodat er geen schadelijke gevolgen ontstaan. Bij dit alles moet je goed rekening houden met alle kabels en leidingen in de grond, want die mogen natuurlijk niet kapot gaan. Dan zou bijvoorbeeld een heel gebied zonder stroom komen zitten. Belangrijk werk dus. Helemaal in een waterland als Nederland. Maar dat niet alleen. Nederlandse waterbouwbedrijven zijn ook heel actief in het buitenland. Je zou dus ook zo in het buitenland aan de slag kunnen.

MEELOPEN MET EEN WATERBOUWER? Meld je aan!

Waar je ook werkt, je werkt altijd in een team. Onder andere met collega’s die grondverzetmachines bedienen. Jij zorgt er voor dat jullie werkgebied veilig is, zowel voor jou en jouw collega’s als voor degenen die er langs moeten zoals voetgangers, fietsers en automobilisten. Desondanks kan het werk toch nog wel ’s gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld bij hevige stormen of stromingen. Maar ook dan worden er maatregelen genomen. Kortom: een hele afwisselende baan. Iets voor jou?

Hoe word je waterbouwer?

Om waterbouwer te worden begin je met de basisopleiding Waterbouwer (niveau 2). Daarna kun je doorstromen naar de opleiding Allround Waterbouwer (niveau 3) of Steenzetter/rijswerker (niveau 3). Je bent dan breder inzetbaar en krijgt ook meer verantwoordelijkheden. Ga je door met de opleiding Middenkaderfunctionaris of Kaderfunctionaris (niveau 4) dan leer je voor uitvoerder, toezichthouder, planner of werkvoorbereider.

Om aan de opleiding Waterbouwer (niveau 2) te mogen beginnen, heb je minimaal nodig:

  • een diploma VMBO-basis of 
  • een diploma ‘Assistent Bouw en Infra’ (niveau 1) 

De opleiding duurt 2 jaar.

Wil je de opleiding Allround Waterbouwer of Steenzetter/rijswerker volgen, dan heb je nodig:

  • een diploma vmbo theoretische, kaderberoepsgerichte of gemengde leerweg
  • een diploma havo of vwo
  • alle diploma’s van opleidingen in de bouw en infra op niveau 2

Deze opleiding duurt ook 2 jaar.

Waar kun je in Friesland deze opleiding volgen?

Bij ROC Friese Poort-Bouw en Infra in Drachten.

Beroepen in de bouw

Weet jij al precies wat jij wilt worden? Of weet je dat de bouw jou wel trekt, maar nog niet precies welke beroepen er zijn? Wij maken het makkelijk voor je door hiernaast een overzicht te maken van verschillende beroepen in de bouw

Welk beroep in de bouw kies jij?

Ben je een echte planner en hou je van organiseren? Dan ben jij een goede werkvoorbereider, projectleider of uitvoerder. Hou je meer van met je handen werken? Kijk dan eens bij de beroepen als timmerman of metselaar. En hou jij van het ontwerpproces in een bouwproject? Dan ben jij misschien wel een echte architect, constructeur of bouwkundig tekenaar.

Bekijk gewoon rustig alle beroepen die we voor je hebben beschreven. Ben jij nu echt nieuwsgierig om meer te weten te komen over een van deze beroepen in de bouw? Meld je aan voor een meeloopdag!

Vragen voor jouw favoriete beroep in de bouw?

Heb jij een specifieke vraag over het beroep dat jij misschien wel wilt gaan uitoefenen? Stel 'm via het formulier hieronder! Wij zorgen er voor dat iemand in dit beroep jouw vraag beantwoordt. Er gelden wel een paar spelregels. Deze vind je hier.

naar boven