Maak het mee MENU

Wat doet een projectleider?

Hou jij van organiseren, de leiding nemen en concrete projecten tot stand brengen? Dan ben je vast een goede projectleider. Als projectleider in de bouw speel je een hele belangrijke rol. Je bent de ‘spin in het web’ totdat het gebouw er staat of bijvoorbeeld het wegenproject klaar is. Je bent expert, coach, leidinggevende, voorzitter en accountmanager. Wil je wel eens meemaken hoe een dag van een projectleider er uit ziet? Geef je dan op voor een meeloopdag.

WAT DOET EEN PROJECTLEIDER?

Als projectleider ben je er verantwoordelijk voor dat het bouwproject wat jou is toegewezen volgens planning, binnen de geraamde kosten en volgens de gestelde kwaliteitseisen wordt gerealiseerd. 

MEELOPEN MET EEN PROJECTLEIDER? Meld je aan!

Vaak ben je verantwoordelijk voor meerdere bouwprojecten tegelijk. Je hebt een eigen projectteam en geeft hier leiding aan. Daarnaast heb je overleg met verschillende afdelingen binnen het bedrijf zoals directie, werkvoorbereiding, calculatie, uitvoering, KAM (kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu), PR en communicatie. Maar ook heb je overleg met allerlei externe personen zoals de opdrachtgever van het bouwproject, architecten, adviseurs, overheden, onderaannemers en leveranciers van materialen.

Je moet scherp inzicht hebben in alle onderdelen van het bouwproces. Je hebt bovendien managementcapaciteiten, een flink doorzettingsvermogen, commercieel inzicht en hele goede communicatieve vaardigheden. Gaan er, bijvoorbeeld doordat je elkaar verkeerd begrijpt, dingen mis, dan kan het al snel om grote bedragen gaan. Je moet daarom ook flexibel zijn en goed kunnen improviseren om samen met jouw projectteam, en in overleg met onder andere de architect, alternatieve oplossingen te vinden als dat nodig is. Kortom, als Projectleider Bouw heb je een hele uitdagende functie met een grote verantwoordelijkheid. Lees hier wat projectleider Tijmen Schrauwers in de praktijk tegen komt.

Als projectleider werk je vaak bij een aannemer, maar je kunt ook projectleider bij een architect, gemeente of woningcorporatie zijn.

HOE WORD JE PROJECTLEIDER?

Om projectleider te worden heb je minimaal een HBO-Bouwkunde opleiding nodig. Hier kun je rechtstreeks naartoe met een diploma:

  • Havo – N&T, N&G met natuurkunde of NL&T, E&M met wiskunde-B en natuurkunde
  • VWO – N&T, N&G met natuurkunde of NL&T, E&M met natuurkunde
  • MBO-Middenkaderfunctionaris Bouw (niveau 4)

Voldoe je niet aan een specifiek profiel, dan is er vaak de mogelijkheid om de kennis die je mist op het HBO bij te spijkeren. Informeer hiervoor bij de opleiding. 

Projectleider worden kan ook met een universitaire opleiding Bouwkunde. Hier kun je naar toe met een VWO-diploma N&T of N&G -, E&M - en C&M met wiskunde B en natuurkunde. Ook kun je instromen met een propedeusediploma van een andere HBO- of WO-opleiding mits je voldoet aan de wiskunde- en natuurkundenorm.

Beroepen in de bouw

Weet jij al precies wat jij wilt worden? Of weet je dat de bouw jou wel trekt, maar nog niet precies welke beroepen er zijn? Wij maken het makkelijk voor je door hiernaast een overzicht te maken van verschillende beroepen in de bouw

Welk beroep in de bouw kies jij?

Ben je een echte planner en hou je van organiseren? Dan ben jij een goede werkvoorbereider, projectleider of uitvoerder. Hou je meer van met je handen werken? Kijk dan eens bij de beroepen als timmerman of metselaar. En hou jij van het ontwerpproces in een bouwproject? Dan ben jij misschien wel een echte architect, constructeur of bouwkundig tekenaar.

Bekijk gewoon rustig alle beroepen die we voor je hebben beschreven. Ben jij nu echt nieuwsgierig om meer te weten te komen over een van deze beroepen in de bouw? Meld je aan voor een meeloopdag!

Vragen voor jouw favoriete beroep in de bouw?

Heb jij een specifieke vraag over het beroep dat jij misschien wel wilt gaan uitoefenen? Stel 'm via het formulier hieronder! Wij zorgen er voor dat iemand in dit beroep jouw vraag beantwoordt. Er gelden wel een paar spelregels. Deze vind je hier.

naar boven