Maak het mee MENU

Wat doet een metselaar?

Heb je oog voor detail, ben je praktisch ingesteld en ben je flexibel? Dan is het beroep van metselaar misschien iets voor jou. Als metselaar bouw je muren, funderingen, bogen of soms zelfs bruggen van bakstenen of andere soorten bouwstenen. De stenen ‘lijm’ je als het ware aan elkaar met metselspecie. Het lijkt heel simpel, maar je hebt een hele goede techniek nodig om bogen, versieringen, hellingen en hoeken te kunnen maken en alles met een nette voeg af te kunnen werken. Wie dit heel goed kan, is Reno de Ling. Hij deed mee aan een wereldkampioenschap metselen. Wat hij het mooie vind aan metselen? Bekijk het filmpje.

 

WAT DOET EEN METSELAAR?

Als metselaar zorg je er dus voor dat stenen aan elkaar gemetseld en gevoegd worden. Maar dat niet alleen. Je kunt ook oud metselwerk repareren en waar nodig beton leggen. Bij bijna elk bouwwerk is jouw inzet dan ook wel nodig. Jij kunt op meerdere manieren stenen metselen en zo voor allerlei effecten zorgen.

MEELOPEN MET EEN METSELAAR? Meld je aan!

Elk bouwwerk vraagt zijn eigen aanpak. Het is dan ook belangrijk dat je jouw metselwerk goed voorbereidt. Dat houdt in dat je de werktekening goed bestudeert en aan de hand daarvan berekent wat je aan stenen, specie, gereedschap en hulpmiddelen nodig hebt. Je kijkt hoe je de fundering moet leggen, hoe de stenen het beste gelegd kunnen worden en of je bijvoorbeeld met leidingen rekening moet houden. Dan kun je aan de slag. Je zet de lijnen uit, berekent hoeken en bepaalt het metselverband. Het ‘verband’ is de manier waarop de stenen ten opzichte van elkaar verspringen. Dit zorgt voor de stevigheid. Er zijn wel acht verschillende metselverbanden.

Zo werk je de ene keer zelfstandig en de andere keer in een team. Heb je veel ervaring, dan kun je een metselploeg leiden en het werk organiseren. Er is dus genoeg uitdaging!

HOE WORD JE METSELAAR?

Om metselaar te worden, volg je de MBO-opleiding Metselaar (niveau 2). Dat kan via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) of de beroepsopleidende leerweg (BOL). De opleiding duurt twee jaar. Informeer naar jouw mogelijkheden bij Bouwmensen fnz, Friese Poort of Friesland College.

Met een VMBO-diploma of een diploma assistent bouw en infra (niveau 1) word je tot deze opleiding toegelaten. Vaak wordt eerst wel gekeken of je voldoende basisvaardigheden hebt en welke route (BOL of BBL) het meest voor jou geschikt is. Wil je na de opleiding Metselaar doorleren, dan kun je doorstromen naar de opleiding Allround Metselaar (niveau 3). 

Beroepen in de bouw

Weet jij al precies wat jij wilt worden? Of weet je dat de bouw jou wel trekt, maar nog niet precies welke beroepen er zijn? Wij maken het makkelijk voor je door hiernaast een overzicht te maken van verschillende beroepen in de bouw

Welk beroep in de bouw kies jij?

Ben je een echte planner en hou je van organiseren? Dan ben jij een goede werkvoorbereider, projectleider of uitvoerder. Hou je meer van met je handen werken? Kijk dan eens bij de beroepen als timmerman of metselaar. En hou jij van het ontwerpproces in een bouwproject? Dan ben jij misschien wel een echte architect, constructeur of bouwkundig tekenaar.

Bekijk gewoon rustig alle beroepen die we voor je hebben beschreven. Ben jij nu echt nieuwsgierig om meer te weten te komen over een van deze beroepen in de bouw? Meld je aan voor een meeloopdag!

Vragen voor jouw favoriete beroep in de bouw?

Heb jij een specifieke vraag over het beroep dat jij misschien wel wilt gaan uitoefenen? Stel 'm via het formulier hieronder! Wij zorgen er voor dat iemand in dit beroep jouw vraag beantwoordt. Er gelden wel een paar spelregels. Deze vind je hier.

naar boven