Maak het mee MENU

Grondwerker worden?

Voordat een woning kan worden gebouwd of een weg kan worden aangelegd, moet allereerst de ondergrond geschikt worden gemaakt. Het grondwerk is dé basis om inzakken of verzakken van het bouwwerk te voorkomen. Daarvoor moet grond worden uitgegraven en bijvoorbeeld zand of grind voor worden teruggeplaatst. Daarnaast moeten er allemaal kabels, zoals internetkabels, leidingen en buizen voor bijvoorbeeld riolering naar een woning toe. In Nederland liggen heel veel kabels, leidingen en buizen in de grond.

Wat doet een grondwerker?

Als grondwerker doe je eenvoudige graaf- en grondwerkzaamheden om de grond klaar te maken voor bouwwerken en om kabels, leidingen en buizen in de grond te leggen. Maar dat niet alleen. Ook bij de aanleg of herstel van groenvoorzieningen help je of bij het reinigen van stukken grond. Je legt duikers, plaatst straatkolken en zet damwanden. Kortom: je bent met allerlei werkzaamheden bezig onder straatniveau.

MEELOPEN MET EEN GRONDWERKER? Meld je aan!

Je werkt daarbij nauw samen met de kraanmachinist die met zijn kraan het graafwerk doet. Op plaatsen waar de kraanmachinist voorzichtig te werk moet gaan, omdat er bijvoorbeeld al leidingen of kabels liggen, ben je zijn oren en ogen. Je geeft aanwijzingen door middel van handgebaren zodat de kabels en leidingen die al in de grond liggen, niet kapot worden gemaakt. Het kan ook gebeuren dat de kraanmachinist met zijn kraan ergens niet kan komen. In dat geval graaf je als grondwerker handmatig. 

Je controleert de diepte van het graafwerk, bijvoorbeeld met lasers en waterpastoestellen, controleert leidingen en kabels en sluit ook nieuwe aan. Jij houdt het overzicht en ondersteunt daarmee de anderen.

Hoe word je grondwerker?

Om grondwerker te worden, volg je de MBO-opleiding Vakman GWW (Grond, Weg en Waterbouw) op niveau 2. Hier kun je naar toe met minimaal een diploma VMBO-basis of het diploma Assistent Bouw en Infra (niveau 1). 

De opleiding Vakman GWW kun je in de BBL of in de BOL variant doen. Volg je de opleiding in de BBL-variant, dan werk je vier dagen per week bij een bedrijf en ga je de vijfde dag naar school. Je verdient dan dus ook al. In de BOL-variant ga je meer naar school en doe je praktijkervaring op via stages. Je krijgt dan over het algemeen een stagevergoeding. De opleiding duurt in principe twee jaar, maar soms kun je deze ook sneller doen.

Met je diploma Vakman GWW (niveau 2) kun je doorstromen naar de opleiding Allround Vakman (niveau 3). Meer weten? Informeer bij ROC Friese Poort in Drachten (bouw en infra) of bij Fundeon, de landelijke kennisinstelling van de bouw.

Beroepen in de bouw

Weet jij al precies wat jij wilt worden? Of weet je dat de bouw jou wel trekt, maar nog niet precies welke beroepen er zijn? Wij maken het makkelijk voor je door hiernaast een overzicht te maken van verschillende beroepen in de bouw

Welk beroep in de bouw kies jij?

Ben je een echte planner en hou je van organiseren? Dan ben jij een goede werkvoorbereider, projectleider of uitvoerder. Hou je meer van met je handen werken? Kijk dan eens bij de beroepen als timmerman of metselaar. En hou jij van het ontwerpproces in een bouwproject? Dan ben jij misschien wel een echte architect, constructeur of bouwkundig tekenaar.

Bekijk gewoon rustig alle beroepen die we voor je hebben beschreven. Ben jij nu echt nieuwsgierig om meer te weten te komen over een van deze beroepen in de bouw? Meld je aan voor een meeloopdag!

Vragen voor jouw favoriete beroep in de bouw?

Heb jij een specifieke vraag over het beroep dat jij misschien wel wilt gaan uitoefenen? Stel 'm via het formulier hieronder! Wij zorgen er voor dat iemand in dit beroep jouw vraag beantwoordt. Er gelden wel een paar spelregels. Deze vind je hier.

naar boven