Maak het mee MENU

Wat doet een calculator?

In de bouw en infra bereken je als calculator wat een bouwproject, bijvoorbeeld een ziekenhuis, sportcomplex, school, woning of wegenbouwproject, gaat kosten. Aan de hand van het ‘bestek’, de bouwkundige tekeningen en andere gegevens heb je een scherp beeld van het bouwproject. Op basis daarvan kijk je naar wat er aan materiaal moet worden ingekocht, welke machines moeten worden ingezet en welke professionals aan het project gaan werken en hoeveel. Heb je al die gegevens en weet je wat ze kosten, dan kun je uitrekenen wat het hele bouwproject gaat kosten.

WAT DOET EEN CALCULATOR?

Meestal werk je als calculator bij een aannemer. Je informeert bij leveranciers van materialen, verhuurbedrijven en (onder)aannemers wat hun producten of diensten kosten en onderhandelt over de prijs. Je komt dus met veel verschillende mensen in contact en weet waar je wat kunt inkopen. Samen met de projectleider bepaal je met wie jullie in zee willen om de klus te klaren. Binnen het bedrijf heb je ook contact met vrijwel alle afdelingen. Het bouwbedrijf waar je werkt, doet namelijk zelf ook een deel van het werk. Weet je wat alles gaat kosten en heb je rekening gehouden met de winst die er gemaakt moet worden, dan rolt hier de aanneemsom uit. Dit is het bedrag waarvoor het hele bouwproject kan worden gerealiseerd. De directie moet het hier natuurlijk wel mee eens zijn. De aanneemsom wordt aan de opdrachtgever voorgelegd. Vindt hij deze te hoog, dan gaat de opdracht naar een ander. Je hebt dus een hele verantwoordelijke baan.

MEELOPEN MET EEN CALCULATOR? Meld je aan!

Behalve bij een aannemer, kun je ook bij een architectenbureau of calculatiebureau aan de slag. In de praktijk doe je er vaak taken van een werkvoorbereider bij. Je moet in elk geval een goed bouwkundig en rekenkundig inzicht hebben, over goede contactuele eigenschappen beschikken en natuurlijk wat lol hebben in het puzzelen en onderhandelen. Heb je dat? Dan is het beroep calculator vast iets voor jou!

HOE WORD JE CALCULATOR IN DE BOUW?

Om calculator te worden, moet je minimaal een MBO-diploma Middenkaderfunctionaris Bouw (niveau 4) of Infra hebben of een HBO of WO-diploma Bouwkunde. 

Tot de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw word je toegelaten wanneer je minimaal een diploma VMBO-kader op zak hebt. Ook met een overgangsbewijs voor klas 4 havo/vwo of BOL niveau 3, van een verwante opleiding, kun je deze opleiding volgen. Informeer bij het Friese Poort en Friesland College naar jouw mogelijkheden.

Met het MBO-diploma Middenkaderfunctionaris Bouw kun je doorstromen naar het HBO en uiteindelijk het WO. Je kunt ook rechtstreeks naar de HBO of WO Bouwkunde opleiding. Hiervoor gelden dezelfde opleidingseisen als bij constructeur.

Beroepen in de bouw

Weet jij al precies wat jij wilt worden? Of weet je dat de bouw jou wel trekt, maar nog niet precies welke beroepen er zijn? Wij maken het makkelijk voor je door hiernaast een overzicht te maken van verschillende beroepen in de bouw

Welk beroep in de bouw kies jij?

Ben je een echte planner en hou je van organiseren? Dan ben jij een goede werkvoorbereider, projectleider of uitvoerder. Hou je meer van met je handen werken? Kijk dan eens bij de beroepen als timmerman of metselaar. En hou jij van het ontwerpproces in een bouwproject? Dan ben jij misschien wel een echte architect, constructeur of bouwkundig tekenaar.

Bekijk gewoon rustig alle beroepen die we voor je hebben beschreven. Ben jij nu echt nieuwsgierig om meer te weten te komen over een van deze beroepen in de bouw? Meld je aan voor een meeloopdag!

Vragen voor jouw favoriete beroep in de bouw?

Heb jij een specifieke vraag over het beroep dat jij misschien wel wilt gaan uitoefenen? Stel 'm via het formulier hieronder! Wij zorgen er voor dat iemand in dit beroep jouw vraag beantwoordt. Er gelden wel een paar spelregels. Deze vind je hier.

naar boven