Maak het mee MENU

Wat doet een binnenhuisarchitect?

Als een gebouw ontworpen is, staan op de tekening alleen maar kale vloeren en wanden. Als binnenhuisarchitect (ook wel interieurarchitect genoemd) kijk je hoe je het gebouw kunt ‘aankleden’ en het sfeer en uitstraling kunt geven. Je weet heel veel van kleuren, lichtinval en materialen zoals vloerbedekking en stoffen. Je geeft vorm aan de dagelijkse omgeving van de gebruikers van het gebouw. Door jouw vormgeving geef je hen identiteit. 

WAT DOET EEN binnenhuisarchitect?

Aan de hand van gesprekken met de opdrachtgever en de architect komt jouw creatieve proces op gang. Je maakt een eerste ontwerp voor een bruikbaar en leefbaar gebouw, of deel daarvan, en maakt een begroting van wat het gaat kosten. De schets en de voorlopige begroting bespreek je met beiden. Pas wanneer zij de schets en begroting goedkeuren, maak je alles definitief. Je maakt plattegronden, maquettes, meubeltekeningen en driedimensionale visualisaties. Daarmee laat je degenen die jouw ontwerp uit moeten voeren (aannemers, interieurbouwers, schilders, stoffeerders), zien hoe dit moet en welke materialen en kleuren zij moeten gebruiken. 

MEELOPEN MET EEN BINNENHUISARCHITECT? Meld je aan!

Er komt dus van alles bij kijken. Daarom moet je als binnenhuisarchitect niet alleen creatief zijn, maar ook technisch inzicht hebben. Wat kan bouwtechnisch wel/niet, moet het ontwerp van de architect nog aangepast voor het optimale interieur-effect, voldoet jouw ontwerp aan de bouwvoorschriften? Ook moet je klantgericht en innovatief zijn, kunnen presenteren en kennis van ontwikkelingen in mode en stijl hebben. Voor dit laatste bezoek je regelmatig beurzen en hou je vakbladen bij. Lijkt jou het beroep van interieurarchitect wat? Kijk dan hieronder hoe je dit kunt worden.

Binnenhuisarchitect worden?

HOE WORD JE binnenhuisarchitect?

Om interieurarchitect/binnenhuisarchitect te worden en deze titel officieel te krijgen moet je in eerste instantie minimaal een HBO opleiding hebben gevolgd. Een opleiding aan de Kunstacademie is een hele goede vooropleiding, maar het kan ook via opleidingen als ‘Bouwkunde’, ‘Interieur Architectuur’ of ‘Technische Commerciële Confectiekunde’. 

Na deze vierjarige studies moet je nog de tweejarige Masteropleiding volgen. Heb je deze succesvol afgerond én heb je bovendien drie jaar werkervaring als interieurarchitect/ binnenhuisarchitect, dan krijg je deze titel. De titel is wettelijk beschermd. Je mag deze alleen voeren als je als zodanig staat ingeschreven in het architectenregister. 

Om aan de Kunstacademie te studeren heb je minimaal een afgeronde HAVO of MBO-opleiding op niveau vier nodig. Daarnaast moet je over voldoende artistieke aanleg beschikken. Tijdens de toelatingsprocedure wordt hier naar gekeken.

Beroepen in de bouw

Weet jij al precies wat jij wilt worden? Of weet je dat de bouw jou wel trekt, maar nog niet precies welke beroepen er zijn? Wij maken het makkelijk voor je door hiernaast een overzicht te maken van verschillende beroepen in de bouw

Welk beroep in de bouw kies jij?

Ben je een echte planner en hou je van organiseren? Dan ben jij een goede werkvoorbereider, projectleider of uitvoerder. Hou je meer van met je handen werken? Kijk dan eens bij de beroepen als timmerman of metselaar. En hou jij van het ontwerpproces in een bouwproject? Dan ben jij misschien wel een echte architect, constructeur of bouwkundig tekenaar.

Bekijk gewoon rustig alle beroepen die we voor je hebben beschreven. Ben jij nu echt nieuwsgierig om meer te weten te komen over een van deze beroepen in de bouw? Meld je aan voor een meeloopdag!

Vragen voor jouw favoriete beroep in de bouw?

Heb jij een specifieke vraag over het beroep dat jij misschien wel wilt gaan uitoefenen? Stel 'm via het formulier hieronder! Wij zorgen er voor dat iemand in dit beroep jouw vraag beantwoordt. Er gelden wel een paar spelregels. Deze vind je hier.

naar boven