Maak het mee MENU

Wat doet een architect?

Zit je op school en wil jij misschien architect worden? Dan wil je natuurlijk weten wat het beroep precies inhoudt. Welke opleiding je moet volgen en wat je precies gaat doen als je straks het diploma hebt gehaald. Hou jij van mooie gebouwen? Hoe ze ontworpen zijn en hoe ze werken? Dan beschik jij al over het belangrijkste kenmerk van een goede architect! Wij laten je op deze pagina vast kennismaken met het beroep. Als je nieuwsgierig bent, geef je dan vandaag nog op voor een van de meeloopdagen en ontdek in de praktijk wat een architect precies doet!

Wat doet een architect precies?

Om te kunnen bepalen of je later architect wil worden, moet je natuurlijk wel weten wat je bij dit beroep gaat doen. Het houdt namelijk niet op bij het ontwerpen van een gebouw! Allereerst krijg je de opdracht van de opdrachtgever. Dat kan de gemeente, een particulier of bijvoorbeeld een bedrijf zijn. Je maakt dan vaak een ontwerp en een inschatting hoeveel geld het project zou kosten. Soms maak je ook een maquette: een kleine versie van het gebouw.

MEELOPEN MET EEN ARCHITECT? Meld je aan!

Samen met de bouwkundig tekenaar ga je daarna gedetailleerde tekeningen maken, zodat iedereen die straks aan het gebouw werkt, precies weet wat er moet gebeuren.

Maar dat is niet het enige wat een architect doet. Er komt ook overleg met de gemeente bij kijken: je ontwerp moet namelijk wel goedgekeurd worden. Als dat zo is, dan gaat er gebouwd worden. Daarbij ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van het gebouw: je zal dus veel moeten regelen. Natuurlijk krijg je daarbij ondersteuning van de constructeur en nog veel meer medewerkers in de bouw! Lees maar wat Bart Zantman hierover vertelt.

Architect worden?

Hoe word je architect?

Heb je wel eens gedacht: ik wil architect worden, maar hoe moet dat eigenlijk? En welke opleiding moet je dan volgen? Als je het rechtstreeks wilt doen, moet je vanaf het vwo naar de universiteit om Bouwkunde te studeren. Je hebt op het vwo dan Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid nodig, met Wiskunde B.

  • Technische Universiteit Delft
  • Technische Universiteit Eindhoven
  • Acadamies van Bouwkunst

Zit je op het MBO? Dan kun je verschillende vooropleidingen volgen je die je voorbereiden op een HBO- en daarna universitaire opleiding.

Ontdek het in de praktijk!

Wij nodigen je graag uit om een ochtend, middag of zelfs een hele dag met ons mee te lopen! Dan kun je in de praktijk zien wat het beroep inhoudt en wat jij moet doen om architect te worden. Inschrijven voor een meeloopdag is heel makkelijk. Vul in het onderstaande formulier je gegevens in. Als wij jouw inschrijving hebben ontvangen, maken we samen met jou een speciaal programma voor jouw eigen meeloopdag!

Beroepen in de bouw

Weet jij al precies wat jij wilt worden? Of weet je dat de bouw jou wel trekt, maar nog niet precies welke beroepen er zijn? Wij maken het makkelijk voor je door hiernaast een overzicht te maken van verschillende beroepen in de bouw

Welk beroep in de bouw kies jij?

Ben je een echte planner en hou je van organiseren? Dan ben jij een goede werkvoorbereider, projectleider of uitvoerder. Hou je meer van met je handen werken? Kijk dan eens bij de beroepen als timmerman of metselaar. En hou jij van het ontwerpproces in een bouwproject? Dan ben jij misschien wel een echte architect, constructeur of bouwkundig tekenaar.

Bekijk gewoon rustig alle beroepen die we voor je hebben beschreven. Ben jij nu echt nieuwsgierig om meer te weten te komen over een van deze beroepen in de bouw? Meld je aan voor een meeloopdag!

Vragen voor jouw favoriete beroep in de bouw?

Heb jij een specifieke vraag over het beroep dat jij misschien wel wilt gaan uitoefenen? Stel 'm via het formulier hieronder! Wij zorgen er voor dat iemand in dit beroep jouw vraag beantwoordt. Er gelden wel een paar spelregels. Deze vind je hier.

naar boven