Maak het mee MENU

Wat doet een aannemer?

Om een bouwproject te realiseren, of dit nu gebouwen zijn, wegen of waterwerken, werken veel mensen aan mee vanuit allerlei disciplines. Bijvoorbeeld installateurs, elektriciens, grondverzetbedrijven, toeleveranciers van bouwmaterialen, etcetera. Als aannemer neem je de opdracht aan om het bouwproject te realiseren en alle activiteiten en mensen die hier voor nodig zijn, te coördineren. Je bent dus ondernemer. Met jouw opdrachtgever spreek je af dat het bouwproject binnen een afgesproken budget en afgesproken tijd wordt opgeleverd.

Wat doet een aannemer?

Als aannemer heb je met alle aspecten van het bouwproces te maken. Maar wat als eerste belangrijk is, is natuurlijk om een bouwopdracht te krijgen. De opdrachtgever van het bouwproject nodigt jou uit een offerte uit te brengen waarin staat voor welke prijs jij het bouwproject kunt realiseren, hoe en binnen welke tijd. Meestal vraagt de opdrachtgevers meerdere aannemers voor een offerte zodat hij of zij die aannemer de opdracht kan gunnen die de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft.

MEELOPEN MET EEN AANNEMER? Meld je aan!

Krijg je de opdracht, dan ga je van alles regelen:

  • verkrijgen van (bouw)vergunningen
  • inplannen personeel
  • verzorgen van de werkplanning
  • coördineren van de materiaalinkoop
  • inschakelen van onderaannemers
  • inrichten van de werkplaats
  • aansturen van uitvoerders, werkvoorbereiders, timmerlui en andere vakmensen
  • bespreken van ontwerp, bestek en tekeningen met architecten
  • bewaken van zaken als veiligheid en gezondheid van het bouwproces (op basis van de wetgeving in het Bouwproces)
  • inschatten en op tijd signaleren van risico’s en gevaren met betrekking tot het bouwproces

Als aannemer moet je dus van vele markten thuis zijn. Ben je dat en spreekt het jou aan? Lees dan hieronder hoe je aannemer wordt.

Hoe word je aannemer?

Om aannemer te worden, kun je de opleiding Bouwkunde volgen. Deze wordt aangeboden op zowel wo- , hbo- als mbo-niveau (niveau 4). Afhankelijk van de kennis die je al hebt, kun je na- en bijscholing volgen bij de stichting KOB (Kader- en Ondernemersopleiding in de Bouw). Via deze organisatie kun je jouw Vakdiploma Aannemer van Bouwend Nederland (de landelijke brancheorganisatie) halen en ben je erkend aannemer.

Aannemer worden?

Beroepen in de bouw

Weet jij al precies wat jij wilt worden? Of weet je dat de bouw jou wel trekt, maar nog niet precies welke beroepen er zijn? Wij maken het makkelijk voor je door hiernaast een overzicht te maken van verschillende beroepen in de bouw

Welk beroep in de bouw kies jij?

Ben je een echte planner en hou je van organiseren? Dan ben jij een goede werkvoorbereider, projectleider of uitvoerder. Hou je meer van met je handen werken? Kijk dan eens bij de beroepen als timmerman of metselaar. En hou jij van het ontwerpproces in een bouwproject? Dan ben jij misschien wel een echte architect, constructeur of bouwkundig tekenaar.

Bekijk gewoon rustig alle beroepen die we voor je hebben beschreven. Ben jij nu echt nieuwsgierig om meer te weten te komen over een van deze beroepen in de bouw? Meld je aan voor een meeloopdag!

Vragen voor jouw favoriete beroep in de bouw?

Heb jij een specifieke vraag over het beroep dat jij misschien wel wilt gaan uitoefenen? Stel 'm via het formulier hieronder! Wij zorgen er voor dat iemand in dit beroep jouw vraag beantwoordt. Er gelden wel een paar spelregels. Deze vind je hier.

naar boven