Maak het mee MENU

Johan albert van dongen

Leeftijd: 19 jaar
Opleiding: VMBO-theoretisch bij Ulbe van Houten, Middenkaderfunctionaris Bouw/Infra (BOL4) bij het Friesland College

STAGIAIRE JOHAN ALBERT

Vanaf de Bouwvak loop ik 10 weken stage bij de vernieuwbouw van Thialf. Ik volg de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw/Infra (BOL4) bij het Friesland College en zit in het vierde jaar. De stage bij Thialf is één van mijn eindstages. In totaal moet ik vier stages doen met elk een eigen kerntaak: ontwerp, beheer, uitvoering en voorbereiding. Mijn stage bij Thialf draait om de kerntaak ‘uitvoering’. Ik loop met de uitvoerder mee. Zo doe ik praktijkervaring op met het bijhouden van de planning, bestek bewaken, het in de peiling houden van de begroting, personeel aansturen etcetera. Wil ik mijn diploma halen, dan moet ik binnen de vier kerntaken allerlei opdrachten uitvoeren en hier een verslag over schrijven. Als de verslagen zijn goedgekeurd, volgt nog een eindgesprek en ben ik geslaagd.

Een goede stageplek, waar ik de opdrachten kan uitvoeren, is voor mij dus heel belangrijk. Hier, bij de vernieuwbouw van Thialf, lukt dat. Ik leer hier heel veel. De uitvoerder betrekt mij er helemaal bij. Hij neemt de tijd om mij dingen uit te leggen en laat zien hoe het werkt. De andere collega’s doen dit ook. Ik vind dat heel sociaal.

WAT VIND JE HET MEEST INTERESSANT?

Alles binnen de bouw vind ik eigenlijk wel interessant. Het is heel veelzijdig. Op mijn zesde wilde ik architect worden. Later wilde ik weer wat anders worden, maar toen ik in de derde klas van het VMBO (theoretisch) zat, heb ik in de zomervakantie bij een familielid op een architectenbureau in Engeland gewerkt. Dat was geweldig! Toen wilde ik weer architect worden. Inmiddels weet ik meer over bouwen en heb wat een voorliefde ontwikkeld voor beton en staal. Misschien ga ik wel meer de kant van ‘constructie’ op. Na mijn studie wil ik in elk geval verder studeren. In Duitsland.

IN DUITSLAND?

Ja. Na deze opleiding wil ik in Duitsland betontechnologie of infra gaan doen. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Misschien kies ik ook nog wel renovatie. Het vakwerk vind ik namelijk ook interessant. Ik wil naar Duitsland, omdat de opleiding daar meer technisch is en je meer begeleiding krijgt. Duitsland ken ik vrij goed, omdat ik er vrienden heb wonen, waar ik regelmatig naar toe ga. Het land, de taal en de cultuur spreken me wel aan. Dus volgend jaar rond deze tijd hoop ik in Duitsland te zitten!

naar boven