Maak het mee MENU

veel Afwisseling en de hele dag actief!

Jeroen van Kuilenburg is 19 jaar en zit in het vierde jaar van de opleiding voor Allround Timmerman (BBL-3) bij Bouwmensen-fnz in Leeuwarden. Dit is de praktijkopleiding voor de bouw. Jeroen gaat één dag naar school en werkt vier dagen bij bouwbedrijf Kramer in St. Nicolaasga. Waarom heeft hij voor de bouw gekozen en hoe vindt hij zijn opleiding?

De bouw? Spontaan, vrij en lekker buiten

“Wat me in de bouw aanspreekt, is dat elke dag anders is. Echt waar. Elke dag doet zich wel iets voor waardoor het werk moet worden aangepast. Bijvoorbeeld door het weer of omdat je iets tegen komt wat niet klopt of waar niet op gerekend is. Ik doe eigenlijk nooit hetzelfde werk en al helemaal niet op dezelfde plek. Ik zou gek worden als ik een kantoorbaan had. Altijd dezelfde plek en hetzelfde ritme, met koffie- en lunchpauzes. Ik zoek juist de afwisseling. Bovendien ben ik de hele dag lekker buiten en actief. Dat is ook beter voor je lichaam.

Op dit moment werk ik mee aan de bouw van 78 huurwoningen in Leeuwarden. Volgende week ga ik naar een ander project. Welke weet ik nog niet. Dat hoor ik deze week.

En de opleiding?

Eén dag in de week volg ik theorie op school. Dan leer ik over constructies, tekeningen maken en lezen, RC-waardes, en dergelijke. Daarnaast krijg ik vakken als Nederlands en Wiskunde. Het Friesland College geeft deze lessen. Bouwmensen zorgt voor de praktijkbegeleiding. Als je me vraagt wat ik bijzonder aan de opleiding vind, dan is het wel dat ik, toen ik aan de opleiding begon, helemaal niks kon en vier jaar later een heel huis kan bouwen! Geweldig toch?

Dit jaar doe ik ook de opleiding voor uitvoerder ernaast. Daarvoor moet ik de komende drie à vier jaar twee avonden per week naar Zwolle. Dat klinkt misschien druk, maar ik vind het goed te combineren. Ik heb er zelfs profijt van dat ik op school ook nog met bijvoorbeeld wiskunde bezig ben. In de opleiding voor uitvoerder komt dit terug en hoef ik dus niet in mijn geheugen te graven hoe het ook al weer was.

En daarna?

Als ik klaar ben met mijn opleiding voor Allround Timmerman, ga ik full-time aan de slag. Over een paar jaar wil ik dan graag uitvoerder worden en daarna misschien doorleren voor projectleider. Dat laat ik afhangen van hoe de bouw er dan uitziet en naar welke functies vraag is. De toekomst zie ik wat dat betreft positief. De bouw trekt weer aan en als je er zelf voor gaat, is heel veel mogelijk.

naar boven