Maak het mee MENU

Cradle to Cradle
Volgens het Cradle to Cradle principe is afval gelijk aan voedsel. Daarmee wordt bedoeld dat het leven van een product niet op de afvalberg eindigt, maar op volledig als grondstof voor nieuwe producten wordt gebruikt of volledig biologisch afbreekbaar is. Eigenlijk is het een vanzelfsprekende stap na het beperken van energieverbruik en toepassing van duurzame energie. Cradle to Cradle zet in op een circulaire economie.Cradle to Cradle in de bouw
Een 100% Cradle to Cradle-gebouw bestaat (nog) niet, maar voortschrijdend inzicht en innovaties maakt dit op de langere termijn steeds meer mogelijk. Het is vooral een andere manier van denken over dit soort uitdagingen in de bouw. Gebouwen worden als onderdeel van een eco-systeem gezien en dat levert andere vragen op dan gewoonlijk: hoe is de interactie met de omgeving (milieu, mensen, natuur)? Hoe kan het gebouw daar een positieve bijdrage aan leveren?  En hoe zorg je ervoor dat ook op de lange termijn de bijdrage positief is?

Een gebouw als een boom. Het zuivert de lucht. Water wordt opgevangen. Zonlicht wordt omgezet in energie. Het geeft bescherming en leefruimte voor mens en dier en als het ooit omvalt biedt het volop grondstoffen voor nieuw leven.

Cradle to Cradle leidt tot nieuwe materialen
Nieuwe bouwmaterialen die volgens het Cradle to Cradle zijn ontwikkeld zijn bijvoorbeeld:

  • duurzame betonnen dakpannen die stikstofoxide van uitlaatgassen door verkeer, industrie en verwarmingstoestellen zuivert en omzet in niet schadelijke stoffen zoals NO3 onder het mom “Bomen reinigen de lucht, betonpannen nu ook”. 
  • isolatiemateriaal gemaakt van plantaardige grondstoffen. Dit materiaal kan worden hergebruikt, maar is ook biologisch afbreekbaar en bij hoge temperaturen onder invloed van vocht en bacteriën  industrieel composteerbaar.  
  • gevelsystemen waarbij de afzonderlijke materialen na de gebruiksperiode oneindig kunnen worden hergebruikt.  

Cradle to Cradle leidt tot vernieuwend bouwen: een voorbeeld
Het NIOO, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, bestudeert de werking van de natuur in al haar facetten. Diezelfde natuur werd als voorbeeld gesteld voor het ontwerp van haar nieuwe onderkomen in Wageningen. Het nieuwe gebouw, met 12.000 m2 aan kantoor- en laboratoriumruimte, inclusief bijgebouwen zoals kassen, moest functioneel en comfortabel zijn en tegelijkertijd in evenwicht zijn met mens en omgeving.

De architect en het ontwerpteam kregen de opdracht het gebouw zo veel mogelijk volgens de Cradle to Cradle-filosofie te ontwerpen: streven naar gesloten kringlopen van energie, water en materialen, maximaal gebruik maken van zon, licht en natuur en respecteren van biodiversiteit. Het resultaat is een gebouw dat zich mag rekenen tot de duurzaamste bedrijfsgebouwen van Nederland.

naar boven