Maak het mee MENU

Docenten groep 7-8

Ja, ik wil een gastles of bedrijfsbezoek

Bouwen is leuk. Iedereen begint er op jonge leeftijd al mee: bouwen met blokken, Lego, planken of zand. Het begint met een idee. Het idee wordt een plan en om dit plan uit te voeren is materiaal en ‘gereedschap’ nodig. Het bouwen van een huis, brug of weg gaat eigenlijk op dezelfde manier. Het is alleen wat ingewikkelder. Hoe dit in de praktijk gaat, laten we de kinderen van  groep 7 en 8 in Friesland graag meemaken! 

Hoe?

Via een interactieve gastles of bezoek aan een bouwbedrijf. De gastles of het bezoek kunt u voorbereiden aan de hand van het werkboek In Holland staat een Huis. Deze kunt u hieronder downloaden. En verder? Verder hebben we een aantal links naar leuke websites voor u op een rijtje gezet. Om te bekijken en om te doen.

gastles

De gastles gaat over het bouwen van een huis óf over Infra. Die keuze is aan u. Professionals uit de praktijk of studenten van de BOL4 Bouwkunde/Infra-opleiding doorlopen samen met de kinderen het bouwproces en welke beroepen daar bij komen kijken. Dit wordt afgewisseld met veel beeldmateriaal en korte opdrachtjes. Duur: 1- 1,5 uur. Wilt u een gastles aanvragen? Dat kan hiernaast.

Bedrijfsbezoek

De kinderen gaan op bezoek bij een bouwbedrijf in de buurt van de school. Hier maken zij mee hoe de bouw van een huis wordt voorbereid  en welke materialen en machines worden gebruikt. Natuurlijk mogen ze zelf ook iets maken! Duur: 2 uur.

Voor- en achternaam*
School*
Plaats*
E-mail*
Telefoon*
Gastles

Bedrijfsbezoek

Opmerkingen

Werkboek

Als voorbereiding op de gastles of het bedrijfsbezoek is het werkboek 'In Holland staat een huis' heel handig. In dit werkboek komen onderwerpen aan bod als: hoe wordt er gebouwd, past het in de omgeving en wie werken er aan? Bovendien staan er allerlei opdrachten in.

ontwerp je eigen eco-keet!

Een opdracht voor kinderen van groep 7/8. De opdracht? Ontwerp net als Marieke, het meisje in de korte speelfilm 'Het Spijkerpaleis' , je eigen Eco-keet. In deze opdracht gaat het om een duurzame keet op het schoolplein, een soort creatief centrum, waarin kinderen helemaal los kunnen gaan in het bedenken en uitwerken van allemaal plannen, zoals voor een schoolfeest. In groepjes van 4-5 leerlingen gaan de kinderen ontwerpen, een maquette maken en via een plattegrond en moodboard laten zien hoe de inrichting wordt. Tijdsinzet: 10-12 uur. De opdracht sluit aan bij Ontwerpend Leren. Zie 'Ontwerp je eigen Eco-keet!'

naar boven