Maak het mee MENU

de eKo-keet

  Ja, wij doen mee!

Het Spijkerpaleis’ * is een 30 minuten durende speelfilm over een meisje van 14 jaar, een eigenwijze architecte in de dop, die met haar oudere broer wedt, dat ze zelf een ‘Eko-Keet’  kan ontwerpen én bouwen.


De opdracht

Bouwend Nederland Noord daagt kinderen van groep 7/8 in Groningen, Friesland en Drenthe (incl. Steenwijk e.o.) uit om net als  Marieke, het meisje in de film,  een ontwerp en maquette voor een eigen Eko-keet te maken! In deze opdracht gaat het om een duurzame keet op het schoolplein, een soort creatief centrum, waarin de kinderen helemaal los kunnen gaan in het bedenken en uitwerken van allemaal plannen.

De kinderen werken met z'n vieren of vijven aan deze opdracht. Al het materiaal wat ze hierbij gebruiken, is al eerder gebruikt, zoals oude wasmiddel flessen, krantenpapier, kartonnen dozen en oude tijdschriften. Circulair bouwen noemen we dat.

naam school
plaats
naam leerkracht groep 7/8
telefoonnummer leerkracht
email leerkracht
We doen mee met groepaantal leerlingen
Ik wil een gastles of op bedrijfsbezoek

opmerkingen

Bovendien moeten ze oplossingen bedenken om de keet zo vriendelijk mogelijk voor het milieu te maken. Er zijn oplossingen op internet te vinden, maar ze mogen ook helemaal zelf iets bedenken. Wie weet wat voor geweldige ideeën dit oplevert!

De uitvoering duurt 8-10 uren. Kijk hier voor de volledige beschrijving van de opdracht. En er valt ook nog wat te winnen.

Gastles of bedrijfsbezoek

Doet u met de hele klas aan deze opdracht mee, dan is het mogelijk dat er een gastdocent op school komt of dat de klas op bezoek gaat bij een bouwbedrijf. De gastdocent doorloopt in grote stappen de bouw van een huis. Dit wordt afgewisseld met korte opdrachtjes en veel beeldmateriaal. Bij een bezoek aan een bouwbedrijf maken de kinderen kennis met de bouwvoorbereiding, machines, materialen en mogen ze zelf wat maken.

Wat valt er te winnen?

Een spannend en creatief bouwfeest! Per provincie bekijkt een deskundige jury welke 4 teams de opdracht het beste hebben uitgevoerd. De hele klas van deze teams doen aan dit feest mee. Locatie: de scholen voor de bouw in Sappemeer, Leeuwarden en Ruinen. Datum: eind juni (in overleg).

Meld uw groep of groepjes leerlingen aan!

Bent u leerkracht bij groep 7/8 in Groningen, Friesland of Drenthe (incl. Steenwijk e.o.)? Meld uw groep aan! Wilt u alleen met enkele groepjes leerlingen meedoen? Ook dat kan. Vóór 17 mei moet de opdracht zijn uitgevoerd.

Kerndoelen

Met deze opdracht wordt gewerkt aan de kerndoelen 3, 4, 8, 33, 44 en 47.

* De film 'Het Spijkerpaleis' is mogelijk gemaakt door de gemeenten Delfzijl, Loppersum en Appingedam, Kunstraad Groningen, Energiewacht, Maintec, Noorderpoort, Alfa College, NAM, SSPB en Bouwend Nederland Noord.

naar boven